Клієнтам
Послуги

Зв'яжіться з нами

Замовити зворотній дзвінок

Пн-Сб, 9:00-19:00

Графік роботи
+38 048 794-56-54
Зворотний дзвінок
Зворотний дзвінок
22 Лютий 2021

Догляд за фарами - правила і особливості

Необхідність постійного догляду за фарами транспортного засобу очевидна далеко не кожному автомобілісту. Багато водіїв ставляться до цих елементів машини зневажливо, не усвідомлюючи, що ефективність їх функціонування багаторазово погіршується без належного обслуговування. Каламутна фара розсіює світло на всі боки, а не пропускає його на дорогу. Це істотно знижує безпеку руху. А ще, каламутні пожовклі фари псують зовнішній вигляд авто і можуть перетворити красиве транспортний засіб в непрезентабельний візок на 4 колесах.

Чим обумовлено пожовтіння фар

Нас цікавлять елементи машини, що жовтіють через надто тривалого контакту з очисними складами, які застосовуються на автомийках. Такі засоби викликають помутніння «очей» транспортного засобу і нерідко стають причиною появи на них мікротріщин.

Також фари страждають в зимовий період, коли комунальні служби посипають дороги протіволеднимі реагентами, піском. Ці суміші потрапляють на ліхтарі авто і бруднять їх. Водій бере першу ліпшу під руку ганчірку і намагається витерти фари, пошкоджуючи їх частинками бруду. В результаті пластик «органів зору» машини починає жовтіти і тьмяніти.

Правильне очищення фар

Оптимально мити фари в гарній студії детейлінг або на перевіреної автомийці. Якщо водій бажає виконати це завдання самостійно, йому слід знати кілька правил.

Для початку потрібно збити струменем з АВД налиплий на фари грязьовий шар. Після цього можна наносити на ліхтарі активну піну, стежачи за тим, щоб вона не контактувала з пластиковими елементами занадто довго. Рекомендується обробляти миючим складом спочатку переднє крило машини (з будь-якого боку), потім направлятися до багажника, переходити на другу сторону і завершувати нанесення у радіаторної решітки. Тримати піну потрібно не більше 3-4 хвилин. Змивають її в аналогічному порядку, починаючи процес з передніх фар.

Другий етап мийки полягає у видаленні статичних забруднень з автомобільних фар. Цю операцію необхідно здійснювати за допомогою хороших мочалок, що мають досить широкі пори. Вони утримують в собі абразивні частинки і виключають небезпеку пошкодження пластикових елементів. Не можна для миття фар застосовувати ту ж мочалку, якій ви раніше очищали дверні пороги і бампер.

Як позбавити фари від жовтизни

Подібна операція виконується спеціальними складами, які не ушкоджують пластик фар, впливаючи на нього максимально делікатно. Засіб використовується після ретельного миття ліхтарів і їх висушування за наступною схемою:
  • на серветку з віскози наноситься невелика кількість складу;
  • проблемні ділянки обробляються засобом і залишаються на пару хвилин;
  • іншою стороною серветки для чищення складу знімається з фар.

Після цього бажано обробити очищені ділянки спеціальним засобом, який перешкоджає повторному появі жовтизни.

Самостійне полірування фар

Механічна полірування - це складний процес. Далеко не кожен автомобіліст здатний виконати її самостійно. Краще довірити таку операцію майстрам детейлінг-студії. Якщо все ж є величезне бажання зробити все без сторонньої допомоги, дотримуйтеся далі наведеної схеми виконання полірувальних робіт:

  • Готуєте необхідний інструмент і матеріали. До них відносять: три кола (вовняний і поролонові), полірувальну машинку, універсальний аерозольний обезжириватель, пасти з дрібної, середньої і великої зернистістю.
  • Миєте фари, знежирююте їх, малярською стрічкою обклеюваєте ділянки лакофарбового покриття, які прилягають до ліхтарів.
  • Визначаєтеся з технологією проведення операції. Коли на фарах багато подряпин і помутнінь, їх обробляють вовняним грубим кругом, потім - поролоновими. При незначних дефектах полірування починають м'яким кругом.
  • Наносите на коло невелику кількість пасти (4 точки розміром із звичайну горошину). Протягом 90 секунд поліруете одну фару. Довантажувати на круг ще дві горошини пасти і обробляєте другий ліхтар.

При поліровці руху йдуть змійкою. Не потрібно занадто сильно тиснути на машинку. Поверхневі ушкодження з фар видаляються на великій швидкості обертання кола, низькі обороти призначені для додання ліхтарям блиску.

Відполіровані фари можна захистити від агресивного впливу навколишнього середовища. Для цих цілей використовуються спеціальні поліуретанові плівки, Антидождь або кварцове покриття для пластику.

Читайте також